valkonen
'Tviisumivelvollisista maistai

Rekisteriseloste


Rekisteriseloste 24.5.2018
Kotimainen mansikka kypsyy etuajassa
04.06.18

 

Kotimaista mansikkaa on jo saatavilla

Mansikat ovat lähteneet kasvuun ennätysmäisen ripeästi. Kaikkien aikojen lämpimin toukokuu on jouduttanut kasvua viljelytavasta riippumatta. Kasvi- ja kausihuoneissa viljeltyjä mansikoita on ollut myynnissä jo viikkoja, mutta avomaan pääsatoon on vielä aikaa. Aikaisen kesäntulon takia kotimainen tuotanto on pari viikkoa edellä normaalista. Ensimmäisiä avomaan mansikoita on jo poimittu aikaisimmilta viljelyalueilta lounaisrannikolla. Muualla poiminta alkaa seuraavan parin viikon kuluessa. Sään ennustettu viilentyminen voi viivästyttää kypsymistä jonkin verran. Pääsatokausi voi mennä ohi melko nopeasti, jopa kolmessa viikossa, mutta viileä sää voi johtaa kauden huomattavaan pitenemiseen niin, että poimintaa saattaa kestää jopa viisi viikkoa.  

Juhannusherkuksi mansikoita valmistunee runsaasti, sillä toukokuun lämpöä on riittänyt koko maassa. Alueellisia mansikan kypsymiseroja tulee olemaan, vaikka kukinta on ollut melko samanaikaista.  

Mansikan sadon monipuolinen ajoittaminen on yleistä. Vaikka avomaan pääsato kestää vain muutamia viikkoja, on rasiamansikkaa tarjolla huomattavasti pidempään. Kausi alkaa kasvihuoneista, jatkuu tunneleista ja harsoalueilta. Avomaan pääsadon jälkeen satoa saadaan pitkään, ainakin elokuun loppuun kevään satotaimi-istutuksista avomaalta ja tunneleista. 

 

Mansikkasadosta odotetaan normaalia

Talven kovista pakkasista johtuen kasvustovaurioita on havaittavissa jonkin verran vähälumisilla seuduilla ja talvenaroilla lajikkeilla sekä vanhemmissa Polka-lajikkeen kasvustoissa. Vaurioita on saatu kuitenkin korjattua runsaalla kastelulla, jota on tehty lähes koko toukokuun ajan. Tästä huolimatta sateita kaivataan. 

Lopullisen satomäärän ennustaminen mansikan kukintavaiheessa on vaikeaa. Keskimäärin mansikkasato on ollut 12-13 miljoonaa kiloa Suomessa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi tässä vaiheessa sadosta muodostuvan lähes tavanomaisen tai hieman tavallista pienemmän. 

__________________________________________________________________ 

Lisätietoja: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry. 

 

Toiminnanjohtaja Miika Ilomäki (09) 5841 6536, 040 828 2017

Erityisasiantuntija Tuija Tanska (09) 5841 6534, 040 838 4228 (21.6. asti) 

Puheenjohtaja Ismo Ruutiainen 0400 377 876

Kuvia ja lajiketietoutta toimitusten käyttöön: www.marjat.fi

 

 

 

 

Kausityövoiman lupamenettely 2018


Kausityölaki 2018

Omena- ja marjaesitteet


Omena päivässä - parhaina kaksi