valkonen
'Tviisumivelvollisista maistai

Tervetuloa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuille!

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö. Liiton tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjanviljelyä sekä huolehtia yleisten tuotantoedellytysten säilymisestä.

 

Ajankohtaista

  
Polka kukassa

 

Honeoyet kypsymässä

 


Mansikan satokausi käynnistynyt, tilanne 22.6.

 Mansikka kypsyy tänä vuonna aikaisin. Tällä viikolla on alkanut tulla avomaalta mansikkaa myyntiin ajankohtaan nähden jo runsaita määriä. Mansikan pääsatokausi alkaa juhannuksesta lähes koko Etelä-Suomen alueella. Keski-Suomen korkeudella pääsatokausi alkaa kesäkuun lopussa. Aikaisen kesäntulon takia ollaan vajaat kaksi viikkoa etuajassa normaalista aikataulusta. Viime vuoteen verrattuna satokausi alkaa lähes kolme viikkoa aikaisemmin. 
 
Tammikuun kovista pakkasista johtuen kasvustovaurioita on jonkin verran havaittavissa talvenaroissa mansikkalajikkeissa sekä vanhemmissa Polka -lajikkeen kasvustoissa. Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta ovat kohtalaisen hyvät. Mansikan kokonaissatomääräksi ennustetaan 11–12 miljoonaa kiloa, kun se normaalisti on 12–13 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen jälkeisten sääolojen mukaan. 
 


Marjat.fi ja omenat.fi -sivut ovat uudistetut kuluttajille takoitetut sivustot. Sieltä löydät oman alueen marjapaikat ja viimeisimmät vinkit omenien ja marjojen käytöstä ja jälkiruokaohjeista. Käykää tutustumassa.   

 

Tervemarja-hankkeen aikana
kootut tietopaketit viljelijöille


Kulmiolaikku
Mansikan taimien hankintaopas
Omenan lisäversoisuustauti
Punamätä
Tulipolte
   
   
Liiton toimistosta saatavana
seuraavia oppaita:

Puutarhaliiton julkaisut:
Omenan viljely
Mansikan viljely
Vadelman viljely
Herukan viljely
Kasvinsuojeluseuran julkaisut:
Hedelmä- ja marjakasvien tuhoeläimet
Harkitsetko pölytyspalvelun käyttöä?
Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta löydät pölytyspalvelua tarjoavien mehiläishoitajien yhteystiedot:
www.polytys.fi
   

Omena- ja marjaesitteet


Omena päivässä - parhaina kaksi