valkonen
'Tviisumivelvollisista maistai

Tervetuloa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuille!

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry. on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö. Liiton tehtävänä on listätä yrittäjien yhteistoimintaa ja kehittää maamme hedelmän- ja marjanviljelyä sekä huolehtia yleisten tuotantoedellytysten säilymisestä.

 

Ajankohtaista


 

 


 


Mansikkakausi vihdoin käyntiin Etelä-Suomen rannikkoalueilla

kasvutilanne 13.7.2017
 

Vaikka viileät säät ovat piinanneet pitkin alkukesää, sysäsivät viime viikonlopun aurinkoiset ja lämpimät säät mansikan kypsymisen vauhtiin. Mansikan päälajikkeiden poiminta on alkanut jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoaleulla se on alkamassa tämän viikon lopulla. Ensi viikolla poimitaan jo koko Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen lämpimillä paikolla.

 

Alueelliset erot ovat tänä vuonna säiden takia jonkin verran aiempaa suuremmat. Päälajike Polkan poiminta päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa vajaat pari viikkoa normaalia vuotta myöhemmin, muualla maassa ero normaalivuoteen on vielä suurempi. Maan sisäiset erot ovat siis jopa yli kolme viikkoa. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan odottamaan hiukan kärsivällisemmin kuin muualla maassa.

 

Kokonaissadosta odotellaan selvästi viime vuotta parempaa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan satoa saadaan noin 13 -14 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen.


Marjat.fi ja omenat.fi -sivut ovat uudistetut kuluttajille takoitetut sivustot. Sieltä löydät oman alueen marjapaikat ja viimeisimmät vinkit omenien ja marjojen käytöstä ja jälkiruokaohjeista. Käykää tutustumassa.   

 

   
   
Liiton toimistosta saatavana
seuraavia oppaita:

Puutarhaliiton julkaisut:
Omenan viljely
Mansikan viljely
Vadelman viljely
Herukan viljely
Kasvinsuojeluseuran julkaisut:
Hedelmä- ja marjakasvien tuhoeläimet
Harkitsetko pölytyspalvelun käyttöä?
Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta löydät pölytyspalvelua tarjoavien mehiläishoitajien yhteystiedot:
www.polytys.fi
   

työnantajan selvityslomake lähetystöille


Työnantajan selvityslomake lähetystöille

Omena- ja marjaesitteet


Omena päivässä - parhaina kaksi