valkonen
'Tviisumivelvollisista maistai

Tervetuloa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuille!

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö. Liiton tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjanviljelyä sekä huolehtia yleisten tuotantoedellytysten säilymisestä.

 

Ajankohtaista

  
Kasvutilanne 5.8.

Mansikka on tänä kesänä kypsynyt hitaasti viileässä ja sateisessa kesäsäässä. Alueelliset erot ovat olleet poikkeuksellisen suuria sadon ajoittumisessa. Vasta kuun vaihteen tienoilla päästiin poimimaan kaikkein pohjoisimmilla viljelyalueilla. Mitään satohuippuja ei kauden aikana ole ollut. Mansikkakausi jatkuu edelleen koko maassa, sillä etelämpänä myöhäiset lajikkeet ja uudet taimet tuottavat satoa vielä elokuun aikana.

Kaivattua poutasäätä on viimein saatu ja sitä toivotaan loppukaudelle, sillä vielä on paljon marjoja kypsymättä. Avomaan vadelmia on kerätty jo reilun viikon verran, sato alkanut myös aikaisimmilla paikoilla maan keskiosissa. Sato-odotus on normaali, vaikka kasvustoissa on jonkin verran talvivaurioita. Myös pölytys on ollut paikoin heikkoa tuulisessa ja kylmässä säässä.

Muut pensasmarjat ovat vielä lähtökuopissa. Herukoiden ja pensasmustikan odotetaan kypsyvän aikaisimmilla paikoilla elokuun alkupuolella, mutta pääosa sadosta valmistuu vasta myöhemmin. Erityisesti pensasmustikka on normaalista paljon myöhässä. Marjoja korjataan siis näillä näkymin vielä syyskuussa.

 


Marjat.fi ja omenat.fi -sivut ovat uudistetut kuluttajille takoitetut sivustot. Sieltä löydät oman alueen marjapaikat ja viimeisimmät vinkit omenien ja marjojen käytöstä ja jälkiruokaohjeista. Käykää tutustumassa.   

 

Tervemarja-hankkeen aikana
kootut tietopaketit viljelijöille


Kulmiolaikku
Mansikan taimien hankintaopas
Omenan lisäversoisuustauti
Punamätä
Tulipolte
   
   
Liiton toimistosta saatavana
seuraavia oppaita:

Puutarhaliiton julkaisut:
Omenan viljely
Mansikan viljely
Vadelman viljely
Herukan viljely
Kasvinsuojeluseuran julkaisut:
Hedelmä- ja marjakasvien tuhoeläimet
Harkitsetko pölytyspalvelun käyttöä?
Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta löydät pölytyspalvelua tarjoavien mehiläishoitajien yhteystiedot:
www.polytys.fi