valkonen
'Tviisumivelvollisista maistai

Tervetuloa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuille!

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö. Liiton tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjanviljelyä sekä huolehtia yleisten tuotantoedellytysten säilymisestä.

 

Ajankohtaista

  
Kasvutilanne 16.7.

Vaikka säät oikuttelevat, on mansikan kypsymisen päässyt vihdoin vauhtiin. Mansikan poiminta on parhaimmillaan Etelä-Suomen alueella. Ensi viikolla poimitaan jo Keski-Suomen ja Savon alueella ja seuraavalla viikolla jo koko maassa. Alueelliset erot ovat tänä vuonna säiden takia aiempaa suuremmat. Myös seutukohtaisia eroja löytyy riippuen sateisuuden määrästä. Päälajike Polkan poiminta päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa runsas viikko viime vuotta myöhemmin, muualla maassa ero viime vuoteen on viikosta jopa kahteen.

Kokonaissadosta odotellaan viime vuotta parempaa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan satoa saadaan noin 14 -15 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 12,8 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen. 
 


Marjat.fi ja omenat.fi -sivut ovat uudistetut kuluttajille takoitetut sivustot. Sieltä löydät oman alueen marjapaikat ja viimeisimmät vinkit omenien ja marjojen käytöstä ja jälkiruokaohjeista. Käykää tutustumassa.   

 

Tervemarja-hankkeen aikana
kootut tietopaketit viljelijöille


Kulmiolaikku
Mansikan taimien hankintaopas
Omenan lisäversoisuustauti
Punamätä
Tulipolte
   
   
Liiton toimistosta saatavana
seuraavia oppaita:

Puutarhaliiton julkaisut:
Omenan viljely
Mansikan viljely
Vadelman viljely
Herukan viljely
Kasvinsuojeluseuran julkaisut:
Hedelmä- ja marjakasvien tuhoeläimet
Harkitsetko pölytyspalvelun käyttöä?
Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta löydät pölytyspalvelua tarjoavien mehiläishoitajien yhteystiedot:
www.polytys.fi